San Simón da Costa

D.O.P. San Simón da Costa

Información

Elaborado con leite pasteurizado enteiro de vaca das razas loura galega, parda alpina frisoa e das súas cruces. Queixo semi-curado de pasta prensada, curado en secadero durante 45 días e afumado con madeira de bidueiro.

Chámanos para máis información

982525788

01

Zona Produción

A Terra Cha, situada na mitade norte da provincia de Lugo (Galicia)

02

Presentación Produto

Unidades etiquetadas de entre 0,8 e 1,5 kg. e de 13 a 18 cm altura. Forma de peonza ou bala, a parte superior remata en pico.

03

Características Sensoriais

Corteza afumada, dura e inelástica, de 1 a 3 mm. de grosor, de cor amarelo-ocre e algo grasienta. Pasta de textura fina, grasa, semidura e inelastica, de cor entre blanca e amarela, suave ao corte con aroma e sabor característicos. Ollos non haberá moitos, de forma redondeada ou irregular, de tamaño variable pero inferior a un chícharo.

04

Gastronomía

* O queixo de San Simón da Costa é un queixo moi versátil, tanto pódese consumir acompañado con noces ou mel como só, xa que polo seu sabor ácido suave e doce sutil á vez, mezclado co toque delicado do fume, proporciónanlle un sabor exquisito. * Na nosa comarca son famosos os entrecots e os escalopíns ao queixo San Simón da Costa. * Aconséllase acompañalo cun viño tinto preferiblemente mencia.

05

Composición

Materia Grasa Mínima: 45% Extracto Seco: 58% M.G./E.S.: 48%

06

Lenda

Unha lenda perdida na noite dos tempos e transmitida oralmente ao longo dos séculos atribúe aos pobos celtas, asentados nos montes da Serra dá Carba e Ou Xistral, a invención deste tipo de queixo. Soamente o gran poeta Marcial proporciónanos na súa obra un testemuño escrito que fala, en parte, esta lenda. Tamén polo sabemos o enorme aprecio que os romanos tiñan a este produto.No escurantismo da cultura da Idade Media pérdese calquera fonte escrita sobre este queixo, pero o feito de que a súa elaboración chegase ata os nosos días é unha proba palpable da súa presenza na vida cotiá da época; ben fose como parte da alimentación familiar ou como pagamiento de impostos á nobreza ou ao clero.. Este costume #conservar ata principios do século XX. Vai ser precisamente entón, cando aparecerá, de forma oficial, documentación sobre a presenza deste queixo fose do territorio galego. Sera no Madrid de 1913, dentro da Exposición de Industrias Lácteas, onde chamaría a atención de S. M.D. Alfonso XIII.A partir da década dos 70, o queixo de San Simón dá Costa entra nunha etapa de consolidación e revitalización que o coloca como unha expectativa real de futuro. Unha expectativa que hoxe en día é unha realidade indiscutible.
Scroll to Top